Mindfulness

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien. En dit, terwijl ons denkhoofd of ‘doorlopende babbelbox’, bezig is met iets anders. Met dingen uit het verleden of met de toekomst.

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk.

Mindfulness geeft aan volledig met je aandacht ergens bij te zijn. Of zoals Eline Snel het mooi omschrijft: “Mindfulness of aandacht is je natuurlijke talent om je bewust en opzettelijk te focussen op één onderwerp én te merken als je aandacht afdwaalt”.

Mindfulness Based Stress Reduction  (MBSR)

Het programma Mindfulness Based Stress Reduction  (MBSR) is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is met de ontwikkelde methodes van Eline Snel nu ook toepasbaar bij kinderen en jongeren. Alle onderdelen uit de MBSR zitten erin, alleen op zo’n manier aangeboden dat het aansluiting vindt bij de ontwikkelingsfase van de deelnemer.

Mindfulness betekent vriendelijke aandacht schenken. ‘Aandacht’ omdat je observeert wat er in je omgaat: je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Je kijkt van moment tot moment. ‘Vriendelijk’ omdat je niet oordeelt. Dit is een wijze houding en vraagt oefening. Mindfulness gaat over jouw keuzes, jouw leven.

“Je kunt de golven in je leven nu eenmaal niet tegenhouden maar je kunt wel leren surfen”