01  Observeren en concentreren
02  
Uit je hoofd in je lijf
03  
De zin van zintuigen
04  
Omgaan met verlangens
05  
Geduld, vertrouwen en loslaten
06  
De kunst van communiceren
07  
Gevoelens kun je voelen
08  
De wereld van gedachten
09  
Aardig zijn is leuk
10  
Het geheim van geluk

Doelgroep 11 tot 15 jaar

Deze training is geheel ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd 11 tot 15 jaar. Dit heeft te maken met de fasen waarin de hersenen zich ontwikkelen en het hormoonstelsel wat volop in beweging is. Ook de belevingswereld van deze doelgroep staat voorop. In de training wordt gewerkt met tal van waargebeurde voorbeelden uit de praktijk en praktische oefeningen. Deze inhoud en ervaringsgerichte oefeningen stelt de jongere in staat het geleerde  beter te kunnen verwerken en integreren.

  • Ik start al een groepje met drie deelnemers!

Observeren en concentreren:

Het leren bewust en in aandacht aanwezig te zijn in het moment, door het opmerken van de beweging van je adem. De ademhaling heb je altijd bij je en is altijd in het hier en nu!

Uit je hoofd in je lijf:

Contact maken met je lichaam en weten dat het als een soort barometer werkt. Het geeft jou de hele dag grote en kleine signalen. Deze signalen leren opmerken, waardoor je beter in staat zal zijn jouw eigen grenzen te voelen en te bewaken en goed voor jezelf te leren zorgen.

De zin van zintuigen:

Zintuigen brengen jou bij de directe ervaring en zijn altijd hier en nu. Ons hoofd doet daar vervolgens van alles mee, zoals oordelen (stom, leuk, mooi, saai, etc.), vooronderstellingen (hij zal mij…) en verwachtingen (ik hoop…). Zintuigen helpen ons om bij de directe ervaring te blijven, los van wat ons hoofd er allemaal van vindt.

Omgaan met verlangens:

Omgaan met verlangens en het besef dat de werkelijkheid vaak anders is dan wij willen. Onze innerlijke beelden, de ‘binnenbios’, kunnen we leren gebruiken om helder te maken wat wij echt willen. Onze innerlijke beelden kunnen ons hierbij blokkeren of juist steunen en stimuleren.

Geduld, vertrouwen en loslaten:

Om leren gaan met die dingen die wij niet meteen kunnen veranderen. Dit, door te leren ‘geduldig’ te zijn, ‘vertrouwen’ te hebben (niets blijft zoals het is, ook dit verandert weer) en te leren ‘loslaten’ (van het te willen controleren). Alles verandert voortdurend; acceptatie van het moment.

De kunst van communiceren:

Communiceren is verbinden. Dit leer je in deze sessie via ‘écht’ te gaan luisteren (zonder invullen en vanuit nieuwsgierigheid). Praten over wat je wérkelijk wil zeggen en het (h) erkennen van verschillende manieren van communiceren.

Gevoelens kun je voelen:

Opsporen, erkennen en vriendelijk toestaan van gevoelens, zonder ze weg te stoppen, in te houden of vast te houden, te negeren of er door meegesleept te worden. Gevoelens zijn een onderdeel van ons, of ze nu prettig zijn of niet. Je hebt ze, maar bent ze niet…

De wereld van gedachten:

Leren opmerken van de gedachtestroom, van verschillende soorten gedachten en hier invloed op leren uit te oefenen. Van automatisch reageren naar meer bewust kunnen kiezen welke reactie jij wil geven.

Aardig zijn is leuk:

Oefenen in vriendelijk zijn en merken wat voor effect dit heeft. Zonder oordeel vriendelijke dingen zeggen tegen jezelf en anderen en op leren merken wanneer je even niet zo vriendelijk bent. Soms alleen al in gedachten.

Het geheim van geluk:

Wat is het geheim van geluk? Evalueren.