Sujani Fijma

Mijn naam is Sujani Fijma.

Ik ben een gepassioneerd Therapeut / Trainer op het gebied van persoonlijke groei. Mijn hart ligt in het begeleiden van mensen naar hun kracht en bewegingsvrijheid. Vanuit zelfvertrouwen en eigen-wijsheid spiegel ik, confronteer en weet mij naast de ander te plaatsen vanuit een goed ontwikkeld empathisch vermogen.

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik op zoek naar mezelf. Stel ik (mezelf) vragen en ben ik nieuwsgierig naar hoe wij als mensen in elkaar steken. Natuurlijk kun je niemand werkelijk in een hokje plaatsen, maar het is mijn grote fascinatie om bezig te zijn met onze motieven, drijfveren en intenties achter ons gedrag en handelen. Bovendien bleef bij mij de vraag hangen wie wij zijn zonder onze opvoeding en de daarbij meegekregen ge- en verboden, overtuigingen, normen en waarden. Wanneer zijn wij werkelijk vrij en authentiek?

Toen ik in 2008 in aanraking kwam met het ‘innerlijk kind werk’, viel er ineens iets op z’n plaats. Alsof ik begon te vinden wat ik al die jaren aan het zoeken was, namelijk mezelf. Na een individueel traject heb ik besloten de opleiding tot Primal Rebirth Therapeut te gaan volgen aan het Aumm instituut. Lichaamsgeoriënteerde psychotherapie was voor mij de beste keuze die ik heb kunnen maken. Dit was voor mij thuiskomen…Juist omdat ik mijn hoofd sterk ontwikkeld had, maar mijn lichaam nog onbekend gebied. En dat terwijl alle ervaringen juist dáár worden opgeslagen terwijl het hoofd vaak ‘verhalen maakt’ over deze situaties en het lichaam ons precies verteld hoe het werkelijk met en voor ons is en is geweest!

Ik was om, ik wilde mij verder verdiepen in dit mooie werk! Daarom heb ik de opleiding Primal Somatic Trauma Therapy (zelfregulatie) en ISP (integraal somatische psychotherapie) gevolgd en afgerond. Ik heb de opleiding Mindfulness voor jongeren met succes afgerond aan de Academie voor Mindful Teaching (AMT) van Eline Snel en heb mij geschoold in het weerbaarheidsprogramma Rots en Water, met de specialisatie voor meiden en vrouwen aan het Rots en Water Instituut Nederland.

Thans mag ik al dit mooie werk doorgeven aan andere ‘zoekers’, in mijn eigen praktijk. Hier voel ik mij heel dankbaar voor!

Op dit moment school ik mij in de polyvagaaltheorie van Stephen W. Porges en Deb Dana, een bijzonder mooie en toegankelijke manier van werken met ons autonome zenuwstelsel in relatie tot trauma’s en andere vormen van ongemak, zoals angst, depressie en onzekerheid.

Verder school ik mij op dit moment in Internal Family systems Therapy (IFS) via F. Anderson, M. Sweezy en R. Schwartz. Net zoals het werk van Janina Fisher. Wij zijn allemaal samengesteld uit verschillende persoonlijkheidsdelen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een beschermer die ons helpt om geen pijnlijke gevoelens te hoeven voelen en een deel dat bestaat uit pijnlijke gevoelens. Je kunt heel mooi werken met deze delen in jezelf om meer te differentiëren en daarmee meer en meer uit de identificatie te kunnen stappen’Jij bent meer dat alleen maar dat specifieke gevoel of die gedachten…Vaak zitten we gevangen of zijn we gekaapt door een bepaald gevoel en worden dat als het ware, met alle gevolgen van dien. Alleen al de taaltechnische verschuiving van: ‘ik voel mij…’ naar ‘een deel van mij voelt zich…’ maakt al meteen ruimte voor meer volwassen bewustzijn en keuzemogelijkheden. Probeer het maar eens uit!

Linkjes:

IFS (uitleg Internal family systems therapy door R. Schwarts)

Jania Fisher (werken met trauma en persoonlijkheidsdelen door Janina Fisher)

 

Kortom, mijn hart ligt bij mensenwerk! Verbinden, verdiepen, bewust Wórden.