Primal Somatic Trauma Therapie

Er is steeds meer bekend over trauma en stress. Naast het werken met de vroege kindertijd (primal) en heftige emoties, is de subtiele taal van ons lichaam (somatic) belangrijk geworden. Je hoeft gelukkig geen oude nare herinneringen op te halen om ze goed te kunnen verwerken. Veel belangrijker is gebleken om te kijken naar het effect van jouw geschiedenis op jouw huidige leven en te leren op een andere manier om te gaan met triggers (rode ‘knoppen’ die oude gevoelens en reacties in ons oproepen) en zelfzorg.

Veel van ons gedrag heeft te maken met ‘traumatische ervaringen’, vaak uit onze kindertijd. ‘Ervaringen’ die zo overweldigend waren (traumatisch), dat wij daar als kind niet adequaat op hebben kunnen reageren. Onze hersenen zijn vaak nog niet volgroeid, waardoor wij intense prikkels niet goed kunnen verwerken en de energie die opgeroepen wordt bij intense gebeurtenissen, niet goed naar buiten kunnen brengen (vechten of vluchten).

Iemand die getraumatiseerd is, is deze energie gaan vastzetten (bevriezen) in het zenuwstelsel. Op het moment dat er in ons huidige leven dingen gebeuren die ook maar een klein beetje lijken op de overweldigende situaties van toen (een geur, bepaalde woorden, een beeld, een blik in iemand ogen), zorgen deze ‘triggers’ ervoor dat ons ‘traumasysteem’ op actief komt te staan en wij weer reageren alsof het trauma/de nare situatie zich opnieuw voordoet. Dus ook wanneer er helemaal geen sprake meer is van een nare situatie.

Traumatherapie is niet gericht op het herbeleven van overweldigende situaties of er alleen maar over praten. Wij leren er juist vanuit het lichaam stapje voor stapje naar te kijken door het draagvlak voor ‘lastige gevoelens’ te vergroten. Om trauma te verwerken is tijd, rust en ruimte nodig, in een veilige accepterende omgeving.

De symptomen van trauma kunnen zeer divers tot uiting komen. Trauma symptomen worden niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf, maar door energie die zich niet heeft kunnen ontladen. Deze energie kun je leren te ontladen, waarna je de hersenen kunt leren langs nieuwe wegen te functioneren. Vastgezette, bevroren energie, heeft een schokeffect op het lichaam.

Hierdoor ontstaan traumasymptomen en juist daarom is werken via het lichaam zeer belangrijk voor heling. Dit doen we onder andere via:

  • Trauma Release oefeningen
  • SE (Somatic Experiencing)
  • Systemisch werk
  • PRI (Past Reality Integration / Innerlijk kindwerk)
  • Sensorimotor psychotherapie
  • Polyvagaaltheorie / werken met het autonome zenuwstelsel

Het is een waanzinnig mooie en bijzondere weg naar zelfbevrijding en heel worden!