Extra info

Je kent vast wel van die momenten waarop je je even heel gelukkig voelt, fit en energiek. Dat je succesvol bent, lef hebt en ineens iets durft wat je normaal gesproken niet durft. Op die momenten ben je echt even helemaal aanwezig in dat moment, beleef je dat moment heel bewust.

Toch zijn er ook momenten dat je je niet zo goed voelt, somber, moe, onzeker. Op die momenten wil je dan misschien het liefst wegkruipen, even niet voelen, ergens anders zijn. Je leidt jezelf af, negeert je gevoel of wordt er helemaal in meegesleept.

Mindfulness

leert je op te merken hoe het NU met je is. Of dat nou gelukkig, moe, fit, somber, onzeker of iets anders is. Het gaat er niet om te leren om je op een bepaalde manier te voelen en op een bepaalde manier te denken, maar meer over wat jij allemaal kunt opmerken over wat je voelt of denkt.

Ook hebben wij allemaal zo onze eigen automatische manieren van reageren op dat wat we voelen en denken. De vraag is of die automatische reacties altijd de beste zijn in dat moment. Tijdens deze training leer je hier naar kijken en onderzoeken welke reacties bij jou altijd meteen naar bovenkomen en hoe jij jezelf even, al was het voor een moment, kunt beheersen om te reageren. Wanneer je net voordat je wilt reageren even een klein moment stopt, even bewust wordt van je ademhaling en deze een aantal keren bewust volgt, zal je merken dat je automatische reactie al wat anders is geworden. Vaak wat minder fel of impulsief.

De training ‘Aandacht werkt!’ methode Eline Snel

is een training die jou leert om helemaal aanwezig te zijn. Aanwezig te zijn bij je binnenwereld, waar gedachten, gevoelens, herinneringen, hoop en verlangens te vinden zijn en ook bij je buitenwereld. Familie, vrienden, de maatschappij, de wereld om ons heen, met al zijn culturen, gewoontes, andere zorgen, maar met dezelfde gedachten en gevoelens.

Om vanuit een open  en vriendelijke houding te willen begrijpen wat er aan de hand is in je binnen- en buitenwereld is er aandacht nodig, heel bewuste vriendelijke aandacht, zonder (morele) oordelen, zonder iets te negeren, weg te drukken of ergens in mee gesleept te worden.

Als je met bewuste aandacht aanwezig bent bij wat je doet, denkt en voelt terwijl je het doet, dan ben je niet ergens anders, dan ben je hier. Op dit moment, in deze ruimte. Je kunt dit trainen. Hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt. Op stressvolle momenten, op bijzondere momenten en op al die kleine en gewone momenten die je in je leven tegenkomt….

Jongeren

De meeste jongeren vinden het fijn om te weten hoe ze een hoofd vol onrust en piekergedachten tot rust kunnen brengen, gevoelens kunnen toestaan die er gewoon zijn, begrip kunnen ontwikkelen voor hun eigen reacties en die van anderen en vooral hoe ze zichzelf mogen zijn. Waarschijnlijk geldt dat ook voor jou. Aandacht training begint bij het concentreren en observeren van de beweging van de adem. Zodra je de aandacht bij de beweging van de adem brengt, kom je in het NU. In dit moment.

De adem

heb je altijd bij de hand om mee te oefenen. Zodra je de beweging van de adem observeert, wordt jij je wat meer bewust van je binnenwereld en maak je een eerste begin met concentratie en observatie. De adem is ook een soort ankerpunt. Juist ook in stressvolle en lastige situaties kan de aandacht op de beweging van je ademhaling, jou helpen om rustiger te worden. Hierdoor kun je beter nadenken, kun jij je dingen beter herinneren en hoef je niet meteen te reageren. Wat meestal veel energie kost.

Hieronder kun je een audio beluisteren wanneer je hoofd vol zit met gedachten en jij geen rust kunt vinden…