Wat is (faal)angst?

(Faal)angst is angst voor situaties, waarin je een prestatie moet leveren en waarin je beoordeeld wordt of denkt te worden. Je bent bang dat het je niet gaat lukken en dat anderen negatief over jou zullen gaan denken. Je kunt hierbij denken aan het houden van een presentatie, het maken van een toets, maar ook een rijexamen, een vraag stellen, naar een bijeenkomst gaan waar je niemand kent, of je mening geven.

(Faal)angst zorgt ervoor dat je in die situaties niet kunt laten zien wat je eigenlijk kunt. Je voelt je bijvoorbeeld zenuwachtig, kunt je minder goed concentreren, of klapt dicht. Het zweet breekt je uit en hoe hard je ook nadenkt, je kunt geen antwoord op de vraag meer bedenken. Of je wilt iets zeggen in een groep, maar je durft het niet omdat je bang bent dat anderen het niet interessant zullen vinden of je gaan uitlachen. Je blijft maar denken aan wat een ander over jou zou kunnen denken…

Bij deze situaties zullen er vaak allerlei vervelende gedachten door je hoofd gaan. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan het vast niet’, of ‘Ik doe ook nooit iets goed’, of ‘Het gaat bij mij toch altijd fout’. Dit levert vaak ook een vervelend gevoel op, zoals onzekerheid, angst, minderwaardigheid en spanningen.

Het kan dan zijn dat je lichamelijke klachten krijgt. Hoofdpijn, migraine, veel zweten, misselijk worden, hartkloppingen, slecht slapen of een slechte ademhaling, zijn allemaal klachten die je kunt krijgen wanneer je je gespannen voelt.

(Faal)angst is niet zomaar ontstaan, daar gaat vaak een hele geschiedenis aan vooraf. Daarom leer ik je tijdens de training om niet alleen om te leren gaan met deze spanningen en vaak ‘onware’ gedachten, ook leer je te zien hoe het komt dat jij hier nou eenmaal wat gevoeliger voor bent dan bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Wanneer je wat meer zicht hebt op jezelf en op hoe jij omgaat met situaties, hoe beter jij in staat zal zijn om goed voor jezelf te zorgen, handiger te denken en op tijd even een pauzemoment in te lassen.

Wat leer je in de training?

 • Inzicht krijgen in jouw manier van denken
 • Hulpbronnen ontdekken en hoe deze in te zetten bij situaties die spannend voor jou zijn
 • Zicht krijgen op manieren om je meer te ontspannen
 • Zicht krijgen op manieren om om te gaan met spanningen
 • Groeien in een positiever beeld van jezelf

De training wordt over het algemeen als zeer positief ervaren. Scholen zijn enthousiast over de resultaten die leerlingen / studenten laten zien na het volgen van deze training, ouders zien verschil in gedrag bij hun kinderen / jongeren en bovenal ervaren mijn cursisten meer grip op hun leven, op situaties die spannend zijn.

Enkele reacties van cursisten:

 • Ik heb geleerd hoe ik toch rust kan krijgen door bepaalde oefeningen
 • Geweldig, leuke mensen, behulpzaam, goede hulp, respectvol
 • Ik heb er veel aan gehad en weet nu veel beter hoe ik positiever en handiger kan denken
 • Nooit gedacht dat ik het zou durven om contact te maken met vreemde mensen, maar het is mij nu wel gelukt!
 • Het is fijn dat mensen in de groep begrijpen wat ik voel. Zij hebben hetzelfde en daardoor voel ik mij begrepen en niet meer zo alleen
 • Voor mij is de training heel leerzaam geweest omdat het heel praktisch is. Ik heb veel oefeningen gedaan die ik overal kan gebruiken